Suomeksi  |  På svenska  |  In English

Bakteerivaginoosi -testi

Näytteenotto

Näyte emättimen bakteerivaginoosin osoittamista varten on helppo ottaa kotiin tilattavan näytteenottopakkauksen avulla. Näyte tulee ottaa ja lähettää arkipäivänä (ma-to), koska posti ei kulje viikonloppuisin. Seuraa alla olevia ohjeita näytteen ottamiseksi ja lähettämiseksi laboratorioon.

1.

Avaa näytteenottotikun suojapussi tikun varren puoleisesta päästä. Tartu tikun varteen ja vedä tikku ulos suojapussista. Älä koske näytteen ottamiseen tarkoitettuun nukkapäähän sormin.

2.

Pidä tikku kädessäsi ja samalla ota sinikorkkinen eSwab-kuljetusputki suojapussista, avaa sen korkki ja aseta putki pystyyn pöydälle. Varo, ettei putki pääse kaatumaan ja putkessa oleva säilytysneste valumaan pois.

3.

Vie näytteenottotikku emättimeen n. 5 cm syvyydelle ja pyöritä sitä n. 30 sekuntia siten, että tikun nukkapää hankaa emättimen seinämää. Poista tikku emättimestä laskematta sitä pois kädestäsi.

4.

Työnnä tikun nukkapää putkessa olevaan nesteeseen. Taita tikun varsi poikki tikussa olevan katkaisukohdan (punainen viiva) kohdalta. Jätä tikun näytteenottopää putkeen. Varren pään voit heittää roskiin.

5.

Katkaistu näytteenottotikku jää putkea hieman pidemmäksi. Paina tikku korkilla alas ja sulje korkki huolella. Varmista ettei putki vuoda kääntämällä se ylösalaisin. Kiinnitä paketin sisällä tullut viivakooditarra kuljetusputkeen pitkittäin.

6.

Laita näyte minigrip-pussiin, jonka sisällä on imupaperin pala, ja sulje pussi huolellisesti. Kirjaa pussin päällä olevaan tarraan näytteenoton päivämäärä. Näytteenottopäivää kysytään myös katsoessasi tulosta, kirjaa se siis ylös myös itsellesi.

7.

Aseta näytteen sisältävä minigrip-pussi kelta-mustaraidalliseen lähetyslaatikkoon ja sulje pahvilaatikko kääntämällä siivekkeet laatikon reunan koloihin.


8.

Näyte suositellaan otettavaksi ja lähetettäväksi samana arkipäivänä. Jos otat näytteen illalla, säilytä sitä yön yli jääkaapissa. Mikäli otat näytteen viikonloppuna, säilytä sitä jääkaapissa korkeintaan kaksi vuorokautta. Huomioithan, ettei näytettä pidä ottaa ennen pitkiä juhlapyhiä, jolloin postin kulku on normaalia hitaampaa.

9.

Toimita paketti postitoimistoon, postimaksu on maksettu valmiiksi. Pakettia ei saa jättää ulkona olevaan postilaatikkoon näytteen säilyvyyden varmistamiseksi.