Suomeksi  |  På svenska  |  In English

Helikobakteeri-testi

Näytteenotto

Näyte mahalaukun helikobakteeri-infektion osoittamista varten on helppo ottaa kotiin tilattavan näytteenottopakkauksen avulla. Halutessasi tarkastaa helikobakteerin häätöhoidon onnistumisen, tulee hoidon päättymisestä olla kulunut 4 viikkoa ennen näytteen ottamista. On tärkeää huomioida, että jotkin lääkkeet vaikuttavat testin luotettavuuteen. Tämän vuoksi happosalpaajahoito tulee lopettaa 2 viikkoa ja antibioottihoito 4 viikkoa ennen helikobakteeritestausta. Voit tarkasta tästä lääkelistasta, haittaavatko mahdollisesti käyttämäsi lääkkeet testausta. Näyte tulee ottaa ja lähettää arkipäivänä (ma-pe), koska posti ei kulje viikonloppuisin. Seuraa alla olevia ohjeita näytteen ottamiseksi ja lähettämiseksi laboratorioon.

1.

Aseta näytteenotto-pakkauksesta löytyvä kertakäyttöinen kääre WC-istuimelle oheisen kuvan mukaisesti. Ulosta kääreen päälle.


2.

Avaa näytepurkki. Laita ulostetta purkkiin noin yhden teelusikallisen verran, purkin kannessa olevan lusikan avulla. Sulje korkki huolellisesti.


3.

Laita näyte minigrip-pussiin, jossa on imupaperi sisällä, ja sulje pussi huolellisesti. Kirjaa pussin päällä olevaan tarraan näytteenoton päivämäärä. Näytteenottopäivää kysytään myös katsoessasi tulosta, kirjaa se siis ylös myös itsellesi.

4.

Laita näytteen sisältävä minigrip-pussi kelta-mustaraidalliseen lähetyslaatikkoon.

5.

Sulje pahvilaatikko kääntämällä siivekkeet laatikon reunan koloihin.

6.

Näyte suositellaan otettavaksi arkiaamuna ja lähetettäväksi samana päivänä. Jos otat näytteen illalla, säilytä sitä yön yli jääkaapissa. Mikäli otat näytteen vahingossa viikonloppuna, säilyy se jääkaapissa kolme vuorokautta ja tulee postittaa heti maanantaina. Huomioithan, ettei näytettä pidä ottaa ennen pitkiä juhlapyhiä, jolloin postin kulku on normaalia hitaampaa.

7.

Toimita paketti postitoimistoon, postimaksu on maksettu valmiiksi. Pakettia ei saa jättää ulkona olevaan postilaatikkoon näytteen säilyvyyden varmistamiseksi.